Ηρθε το καλοκαιρι...πιασε εναν Φραπε! :)

Πήγαινε κάτω

Ηρθε το καλοκαιρι...πιασε εναν Φραπε! :)

Δημοσίευση από Akumu Την / Το Σαβ Ιουν 21, 2008 3:43 am

Εισαγωγή

Καταρχάς. Είναι:

Ονομ .: Ο φραπές
Γεν .: Του φραπέ
Αιτ.: Τον φραπέ
Κλητ .: Ω φραπέ
Ο φραπές είναι ελληνικό κατασκεύασµα, οπότε και κλίνεται όπως όλα τα ουσιαστικά, παρόλο που το όνοµα του είναι ξενικής προέλευσης.
Είναι απίστευτο, αλλά µετά από τόση προσπάθεια εξελληνισµού του τούρκικου καφέ, αυθεντικά ελληνικός αποδεικνύεται ένας καφές µε γαλλικό όνοµα: «frappe» σηµαίνει ßέßαια «χτυπηµένος», άλλα αν το ζητήσεις από παριζιάνο καφετζή θα γελάσει.
Συνώνυµα του φραπέ: Φραπεδιά, φραπεδούµπα, φράπα, φραπόγαλο
(σε περιπτωση που περιέχει και γαλα)

Ιστορικά στοιχεία
Εφευρέτης του φραπέ, ο Δηµήτριος Βακόνδιος είναι σήµερα 87 ετών, κι ακόµα δεν µπορεί να συνειδητοποιήσει πώς ένα τυχαίο πείραµα οδήγησε στην ανακάλυψή του: «Στην έκθεση Θεσσαλονίκης το 1957, δούλευα στο περίπτερο της Νεστλέ. Λέω, δεν φτιάχνω έναν κρύο νεσκαφέ στο σέικερ που προορίζεται για το κακάο, να δω τι θα ßγει; Μου λέρωσε το κοστούµι, αλλά έτσι γεννήθηκε ο φραπές!»
Η αλήθεια είναι ότι οι πωλήσεις του Nescafe στην Ελλάδα το καλοκαίρι έπεφταν δραµµατικά, λόγω του ότι ο ζεστός νεσκαφέ απλά δεν είχε θέση στο τραπέζι µιας καφετέριας στην Ελλάδα το κατακαλόκαιρο. Γι'αυτό η Nescafe Hellas αποφάσισε να λανσάρει αυτό το είδος του παγωµένου χτυπηµένου νεσκαφέ στην Ελλάδα για να αυξήσει τις πωλήσεις της το καλοκαίρι. Και γιατί όµως ένας καθαρά ελληνικός καφές να έχει γαλλικό όνοµα; Η απάντηση ßρίσκεται στο οτι την εποχή εκείνη το ξενόφερτο όνοµα του νέου αυτού καφε συνδύαζε όλα τα χαρακτηριστικά για να κάνει κλικ στην νεολαία της εποχής: Δισύλλαßο, εύφωνο, παραπέµπει στη φράπα, στο αφράτο, ακόµα και στο κρύο.

Πως να πιείτε τον φραπέ σας
Υπάρχει σωστός τρόπος να πιεις ένα φραπέ. Δεν είναι υποκειµενικό. Απλά ανά περίπτωση αλλάζει το "σωστό". Υπάρχουν κυρίως δυο περιπτώσεις γενικές. Ο φραπές σαν συµπλήρωµα, ο φραπές σαν αντικείµενο. Ακολουθούν παραδείγµατα.
Φραπές σαν συµπλήρωµα:
"-Φέρε το τάßλι, φτιάξε κι έναν φραπέ"
Διάßασµα εφηµερίδας/ αριθµητικής ανάλυσης κτλ µε φραπέ
"-Έχω ακόµα να κόψω μερικά τιµολόγια, πάω να φτιάξω Χο φραπέ"
Φραπές σαν αντικείµενο:
"-Φτιάξε έναν φραπέ, φέρε και το τάßλι"
"-Κέντρο 20:00 παραλία, για καφέ"
Τηλεόραση ή dvd µε φραπέ.
Στην πρώτη περίπτωση δηλαδή, η κύρια ασχολία είναι κάτι άλλο και ρίχνουµε ρουφηξιές στον φραπέ φευγαλέα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, όλη µας η προσοχή είναι συγκεντρωµένη σε αυτόν καθ' αυτόν τον φραπέ. Δεν κατακρίνουµε το ένα ή το άλλο, ούτε το ένα υπερτερεί του άλλου. Ο φραπές φτιάχτηκε να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Όµως δεν µπορείς να κάτσεις Θησείο πχ και να πάρεις έναν φραπέ που θα πιεις όπως θα τον έπινες αν δούλευες σε οικοδοµή(σε πλαστικό ποτηράκι πχ) και τούµπαλιν.
Παραθέτω ορισµένους κανόνες για να µάθετε επιτέλους να πίνετε φραπέ σαν άνθρωποι. Βέßαια µιλάω για το ιδανικό κατά εµέ πρότυπο του φραπέ. Από εκεί και πέρα όσο πιο κοντά τόσο το καλύτερο.

Γενικοί κανόνες
1. Ο φραπές φτιάχνεται µε ηλεκτρικό χτυπητήρι µπαταρίας ή πρίζας. Σέικερ χρησιµοποιούν µόνο οι πρωτόγονοι ούγκα-ούγκα άνθρωποι των σπηλαίων. Στο σέικερ δεν φτιάχνεις φραπέ, φτιάχνεις χτυπηµένο καφέ. Αν δεν έχεις χτυπητήρι να πας να πάρεις, 5 euro τα έχει το σούπερ µάρκετ σε διάφορα χρωµατάκια για όλα τα γούστα και τις διαθέσεις. Αµάν πια, ξεφτίλα.
2. Μια σωστή φραπεδιά πρέπει να έχει πάντα καλαµάκι. Το καλαµάκι δείχνει άνεση γιατί δε σε αναγκάζει να σκύßεις για να πιεις τον καφέ, είναι µια εφεύρεση κατά της κούρασης και της περιττής σπατάλης ενέργειας. Το καλαµάκι µάλιστα πρέπει να είναι σπαστό για να διευκολύνει την σωστή πόση του καφέ. Ακόµα το καλαµάκι είναι η µισή αρχοντιά για τη φραπεδιά καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να ανακατεύεις κάθε λίγο το περιεχόµενο του ποτηριού. Το ανακάτεµα του φραπέ είναι µέτρο χλίδας και πρέπει να γίνεται µε το κεφάλι ψηλά και το χαµόγελο ζωγραφισµένο στο πρόσωπο.
3. Ο φραπές πρέπει να έχει παγάκια. Αλλιώς µέσα σε λίγη ώρα γίνεται κατρουλόζουµο. Φραπές χωρίς παγάκια δεν είναι φραπές. Επιπλέον, τα παγάκια, πέρα από τη δροσιά που παρέχουν, κάνουν το ανακάτεµα περισσότερο ζωντανό και δυνατό. Και µην αναφέρουµε πάλι τα περί σηµασίας ανακατέµατος...
4. Ο φραπές δεν πρέπει να έχει πάνω από τρία µεσαίου µεγέθους παγάκια. Στην αρχή θα πίνετε µείγµα καφέ και ζάχαρης(αφού ο καφές δεν έχει αρκετό νερό µε τα παγάκια να καταλαµßάνουν όλο το χώρο) και προς το τέλος θα πίνετε νεροµπούλι(όταν θα έχουν λιώσει τα παγάκια αλλά δεν θα υπάρχει και καφές στην ουσία αφού θα τον έχετε πιει)
5. Δεν είναι γυφτιά να συµπληρώσετε νερό στο ποτήρι όταν ο φραπές είναι προς το τέλος του. Σας εγγυάται ότι θα εκµεταλλευτείτε 100% το µείγµα σας. Με προσοχή µην το κάνετε νεροµπούλι για άλλη µια φορά.
6. Έναν φραπέ δεν τον πίνουµε 40 και 5 ώρες. Τον πίνουµε το πολύ µέσα σε διπλάσιο χρόνο από αυτόν που χρειάστηκε για να λιώσουν τα παγάκια αλλιώς γίνεται κατρουλόζουµο όπως είπα και παραπάνω.
7. Ένα φραπέ δεν τον πίνουµε σε 2 λεπτά. Ο φραπές δεν είναι γάλα µε νεσκουικ. Οι ρουφηξιές συγκεκριµένα πρέπει να διαρκούν ένα µε ενάµιση δευτερόλεπτο µε µέτρια(µείον) πίεση αναρρόφησης.
8. Δεν ßάζουµε τον φραπέ στο ψυγείο σε καµία περίπτωση για να τον πιούµε αργότερα. Είναι γυφτιά, ο αφρός θα ξεραθεί, χύστε τον στον νεροχύτη καλύτερα. Σιγά µην τον κάνουµε και παγάκια.
9. Ο φραπές δεν πίνεται τον χειµώνα. Το ξέρω ότι σας καταστρέφω όλο το σύµπαν µε αυτό και προσßάλλω την εικόνα του φραπέ που κολλάει παντού αλλά έτσι είναι. Αν έξω ßρέχει και είσαι µέσα στο πάπλωµα, σηκωθείς και πας να φτιάξεις φραπέ, είσαι ανώµαλος, εθισµένος κτλ. Ο φραπές πίνεται εννιά µήνες το χρόνο εκτός χειµώνα δηλαδή. Εξάλλου αν ο φραπές καταναλισκόταν παντού και πάντα µε οποιασδήποτε συνθήκες θα έχανε το πρεστίζ του, θα εκλαϊκευόταν σε ελεεινό/ εξευτελιστικό σηµείο. Πιείτε Νες ζεστό. Ο Νες είναι άµεσα συνδεµένος έτσι κι αλλιώς µε το χειµώνα.
10. Αφού τελειώσουµε τον φραπέ δεν ρουφάµε τον αφρό κάνοντας διάφορους χχχσλλρρρρρπ ήχους σαν µογγολάκια που προσπαθούν να φάνε σούπα. Ο αφρός στον φραπέ είναι στην ουσία διακόσµηση. Με την ίδια λογική δεν ßγάζουµε το καλαµάκι κάθε λίγο και λιγάκι για να το γλύψουµε.

Οι απαιτήσεις εδώ είναι κάπως µικρότερες έναντι της απο πάνω κατηγορίας.
1. Μας καλύπτει και ένα άσπρο πλαστικό ποτήρι το οποίο όµως σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να έχει πλαστικό καπάκι από πάνω έτσι ώστε να µπορούµε να ανακατεύουµε συνεχώς τον καφέ ανακατεύοντας την ζάχαρη και αναµοχλεύοντας τον ξεραµένο αφρό.
2. Η ποσότητα της ζάχαρης πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογη της ßαρύτητας της εργασίας που κάνουµε εκείνη τη στιγµή που πίνουµε τον φραπέ και δεν είναι υποχρεωτικό να είναι καλά χτυπηµένη.
3. Επίσης οι κουταλιές καφέ και οι κουταλιές της ζάχαρης, δεδοµένου το ότι τηρείται ο προηγούµενος κανόνας στο άθροισµα πρέπει να δίνουν ή τέσσερα ή πέντε. Έτσι έχουµε την περίπτωση του ταßλακίου µε συνοδευτικό καφέ µε κουταλιές 2-3 ενώ ο ξαγρυπνισµένος unix administrator τείνει στο 5-0.
4. Και γάλα να µην έχει δεν χάλασε ο κόσµος.
5. Κατά την µετακίνηση µας αν αυτή απαιτείται ο φραπές αποτελεί προέκταση του χεριού µας κρατώντας τον µε τα τα πέντε δάκτυλα από το πάνω µέρος του ποτηρακίου µε την παλάµη ανοιχτή. Εδώ σηµασία έχει και η ψυχολογική προετοιµασία. Επιßάλλεται η εύρεση άνετης καρέκλας και τραπεζακίου τέτοιου ώστε να µπορείτε να ßάλετε τα πόδια σας πάνω του ή στα ξύλα/σίδερα που το δένουν. Μερικές εισπνοές και εκπνοές ßαθιές πριν αρχίσετε να πίνετε θα σας ßοηθήσουν να χαλαρώσετε πλήρως και να προετοιµάσετε ψυχή τε και πνεύµα να δεχτεί το νέκταρ του Έλληνα.
6. Το ποτήρι πρέπει να είναι γυάλινο, µε σχήµα V καλλιγραφικό ώστε να µην µένει ο αφρός πάνω σε αυτό αλλά να ακολουθεί το υγρό µέρος καθώς η στάθµη µειώνεται.
7. Το καλαµάκι πρέπει να είναι µαύρο και σπαστό κι όχι διαφανές όπως αυτά την amitaς ή άσπρα πχ µε πράσινες γραµµούλες.
8. Ο φραπές µε µπέιλις δεν είναι φραπές(είναι φραπές µε µπέιλις) και τον πίνουνε µόνο τα παιδάκια της δευτέρας λυκείου.
9. Ο φραπές αντικείµενο καταναλώνεται συνήθως σε καφετέριες. Κοινώς τον πληρώνετε. Απαιτήστε η ζάχαρη να είναι χτυπηµένη. Τους πληρώνετε για αυτό ακριßώς το λόγο. Άλλο φραπές, άλλο χτυπηµένος παγωµένος νες µε ζάχαρη. Δεν υπάρχει καµία δικαιολογία. Λυπηθείτε τα λεφτά σας.

_________________
avatar
Akumu
Mod
Mod

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 450
Ηλικία : 30
Τόπος Διαμονής : Πειραιας
Ημ/νία εγγραφής : 19/11/2007

http://bigcitynightmare.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Ηρθε το καλοκαιρι...πιασε εναν Φραπε! :)

Δημοσίευση από okeanis Την / Το Σαβ Ιουν 21, 2008 5:13 am

Καλά όλα αυτά αλλά η φράπα μάγκες είναι ο χειρότερος από όλους τους καφέδες για το στομάχι...
avatar
okeanis
Power user
Power user

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 212
Ηλικία : 33
Τόπος Διαμονής : athens
Ημ/νία εγγραφής : 02/07/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Ηρθε το καλοκαιρι...πιασε εναν Φραπε! :)

Δημοσίευση από Passenge Την / Το Κυρ Ιουν 22, 2008 3:45 am

avatar
Passenge
Power user
Power user

Αριθμός μηνυμάτων : 110
Ηλικία : 31
Ημ/νία εγγραφής : 24/10/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Ηρθε το καλοκαιρι...πιασε εναν Φραπε! :)

Δημοσίευση από Santeron Την / Το Κυρ Ιουν 22, 2008 4:10 am

Cool χαχα

_________________
Παρακαλώ διαβάστε τους κανόνες του forum.
avatar
Santeron
Admin
Admin

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 1531
Ηλικία : 32
Τόπος Διαμονής : New Smirni, Athens, Greece
Ημ/νία εγγραφής : 07/06/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Ηρθε το καλοκαιρι...πιασε εναν Φραπε! :)

Δημοσίευση από yorgos Την / Το Κυρ Ιουν 22, 2008 4:22 am

Akumu έγραψε:Εισαγωγή

Καταρχάς. Είναι:

................


Χεχεχε, πολύ ωραίο αλλά ξέχασες μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια, όταν φτιάχνουμε φραπέ πάντα, μα πάντα βάζουμε πρώτα την ζάχαρη και μετά τον καφέ. Διαφορετικά κολλάει μικρή ποσότητα καφέ στον πάτο του ποτηριού ενώ αν βάλεις πρώτα την ζάχαρη, κολλάει ο καφες στην ζάχαρη κι όπως λιώνει η ζάχαρη λιώνει και τον καφέ μαζί Wink cyclops afro
avatar
yorgos
User
User

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 94
Ηλικία : 32
Ημ/νία εγγραφής : 30/10/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Ηρθε το καλοκαιρι...πιασε εναν Φραπε! :)

Δημοσίευση από Santeron Την / Το Κυρ Ιουν 22, 2008 4:32 am

@Yorgos: Σωστή η παρατήρηση (και νόμιζα ότι μόνο εγώ το είχα πάρει χαμπάρι). Φαίνετε ο σωστός ο φραπεδοποιός...

_________________
Παρακαλώ διαβάστε τους κανόνες του forum.
avatar
Santeron
Admin
Admin

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 1531
Ηλικία : 32
Τόπος Διαμονής : New Smirni, Athens, Greece
Ημ/νία εγγραφής : 07/06/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Ηρθε το καλοκαιρι...πιασε εναν Φραπε! :)

Δημοσίευση από Passenge Την / Το Κυρ Ιουν 22, 2008 6:12 am

lol σωστοί , αυτό που λέει επίσης είναι να ρίξεις 4-5 σταγώνες BAILEYS Wink Just try it Wink
avatar
Passenge
Power user
Power user

Αριθμός μηνυμάτων : 110
Ηλικία : 31
Ημ/νία εγγραφής : 24/10/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Ηρθε το καλοκαιρι...πιασε εναν Φραπε! :)

Δημοσίευση από Akumu Την / Το Κυρ Ιουν 22, 2008 7:59 am

Εχω πιει και δεν μπορω να πω οτι μου αρεσε και τρελα...προτιμω τον Φραπε οπως ειναι απο μαμα! Razz Γλυκο με γαλα παντα! Smile

_________________
avatar
Akumu
Mod
Mod

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 450
Ηλικία : 30
Τόπος Διαμονής : Πειραιας
Ημ/νία εγγραφής : 19/11/2007

http://bigcitynightmare.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Ηρθε το καλοκαιρι...πιασε εναν Φραπε! :)

Δημοσίευση από invi69 Την / Το Δευ Ιουν 23, 2008 11:03 am

pantws to briskw pio endiaferwn apo ta mathimatika pu dinw ayrio!!!lol!!
avatar
invi69
Boss
Boss

Άντρας
Αριθμός μηνυμάτων : 661
Ηλικία : 33
Τόπος Διαμονής : Πολυγωνο(οχι πενταγωνο)
Ημ/νία εγγραφής : 06/06/2007

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης